Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Kas ir Haiti un ko tur var dabūt

Autors egleskoks @ 24 februāris, 2010

Haiti karte

Haiti karte

Haiti ir neliela tropiska valsts, apmēram puse no Latvijas teritorijas. Iedzīvotāju skaits ap 10 miljoni un turpina pieaugt.

Klimats silts un mitrs, ļoti piemērots cukurniedru, rīsu, kafijas, mango, kokvilnas un citu labi pārdodamu kultūru audzēšanai. Kādreiz lielāko daļu teritorijas klāja meži, kas tagad izcirsti koksnes un kurināmā ieguvei. Tāpēc arī pastiprināta augšņu erozija un plūdi.

Daudz neapgūtu derīgo izrakteņu iegulu, ieskaitot zeltu, sudrabu un varu, kā arī boksīti un ļoti kvalitatīvs marmors.

Sākotnēji salu apdzīvoja indiāņi, kuri pēc spāņu kolonizācijas daļēji iznīka, daļēji sajaucās ar ievestajiem āfrikāņiem. Visu Haiti vēsturi ir notikušas cīņas starp lielvarām par valsts kontroli. Pati Haiti ir vienīgā valsts pasaulē, kas ieguvusi neatkarību vergu sacelšanās rezultātā. Taču cīņa par varu neapstājās, un pēdējo 200 gadu laikā ir bijuši 36 apvērsumi.

Iedzīvotāju nomācošais vairākums dzīvo lielā trūkumā un nabadzībā, par spīti lielajām dabas bagātībām. Cēlonis ir nestabilā politiskā un ekonomiskā situācija, kas padara bezjēdzīgu jebkādu ilglaicīgu plānošanu, kā arī iedzīvotāju nežēlīgā ekspluatācija, ko veic nacionālā un starptautiskā oligarhija, bieži vien ar brutālu spēku.

Cīņa par Haiti resursiem turpinās arī vēl šodien. Pēc 2010. gada zemestrīces, Haiti kļuva par vieglu laupījumu starptautiskajām korporācijām, jo dezorganizēja vietējo pārvaldi, kura, lai cik slikta būdama, tomēr turēja varu savās rokās. Ātri vien lidostu okupēja ASV karaspēks, lai “palīdzētu uzturēt kārtību”, un vairākas dienas neļaujot nosēsties lidmašīnām ar palīdzības kravām. Lai attaisnotu militāro klātbūtn un de facto okupāciju, Rietumu prese kultivēja priekšstatu par vardarbības vilni Portoprensā, kaut patiesībā viss bija gandrīz tikpat mierīgi kā parasti.

Visu šo pasākumu mērķis ir viens: palīdzības misijas aizsegā privatizēt Haiti ar visu, ko tur var dabūt. Tur ir vēl lētāks darbaspēks nekā Bangladešā vai Ķīnā, un daudz tuvāk ASV tirgiem. Derīgos izrakteņus jau minējām. Uzreiz pēc zemestrīces radās varas vakuums, ko sāka aizpildīt vietējās organizācijas, kuras līdz šim atradās ēnā. Pat Haiti cilvēki nav mazi bērni, kas bez valdības uzraudzības ir spējīgi tikai uz destruktīvām darbībām. Vienmēr notiek tautas pašorganizācija. Daudzām impēriskām valstīm nepatīk piemēri, kuri skaidri parāda, ka var labi dzīvot arī bez centrālās varas. Kādreiz šāds piemērs un alternatīva monarhijām bija pirātu “valstis”. Sīkāk par Haiti kārtējo okupāciju var palasīt samērā plašā Arūna Guptas rakstā. Tieši to pašu, par veselīga nacionālisma un pašpārvaldes bīstamo piemēru impērijām, raksta Noams Čomskis.

Interesantu, nekur Rietumu presē neminētu faktu sniedz Al-Jazeera: Haiti glābšanas darbos jau kopš pirmajām zemestrīces dienām piedalās vairāki simti Kubas ārstu, un Kuba ir atvērusi savu gaisa telpu starptautiskajiem pārlidojumiem no Floridas uz Haiti.

Ja nedaudz salīdzinām postpadomju perioda notikumus Latvijā ar Haiti, kā tos apraksta Džefrijs Sommerss un Maikls Hudsons, tad abos gadījumos saskatāma līdzība, jo shēma ir aptuveni vienāda: ar dažāda veida krīzēm padarīt valsti “mīkstu” un parādos grimstošu, uzpirkt vietējo “eliti” un tad uzspiest valstij savus noteikumus, ko un kā privatizēt un atdot starptautiskajām koprorācijām, izmaksas uzveļot nodokļu maksātāju pleciem, kuri slīgst arvien dziļāk nabadzībā. Haiti gadījumā liela loma ir bruņota spēka izmantošanai, Latvijas gadījumā – finanšu mahinācijām.

Līdzīgi ieraksti

  • Nav līdzīgu ierakstu

5 komentāru ierakstam uz “Kas ir Haiti un ko tur var dabūt”

  1. iglali teica:

    “Kas ir Haiti un kā to var dabūt?”
    —————————————————————-
    Tencinu par lielisku ieskatu datos, tāpēc nedaudz pārveidoju Jūsu doto virsrakstu, uzsverot KĀ TO Haiti VAR DABŪT !

    Manuprāt, Haiti zemestrīci “dabūja gatavu” ar torsionu ierīci, ko parasti dēvē par KVANTU ĢENERATORU, uzstādīto uz kādas, hm, ASV militārās zemūdenes, jā, pārraidot pret salas pamatni, tātad, pa radioviļņiem konkrētu elektroimpulsu (lādiņu), tika izraisīta seismiska svārstība, kā rezultātā jau viss notika tā, kā tas allaž parasti notiek militāro spēku mācībās.

    Manuprāt,- 2009.gadā ASV ar saviem seismiskajiem ieročiem GRAVITĀCIJAS EKSPERIMENTU laikā nogremdēja Meksikai piederošu 80 000 kv.km lielu salu, nu, tā kāds i-neta avots (neatceros vietni) uz to norādīja savos datos, un pēc virspusējas analīzes tur bija visai viegli saprast, ka visur kārtējo reizi ir iesaistījies Zaļais pūķis vārdā Narko-bizness.

    Tāpēc arī Haitī notikumos tik konstruktīvi sliecos domāt tieši par narkotiku tranzīta ceļiem un Pasaules pārdalīšanu šī biznesa aprindās, hm, ne velti tik viegli bija nogremdēt prāmi ESTONIJA, jā, SKUMJA AINA, taču pēdējo dienu notikumi rāda, ka ne vien Islandes elektronikas speciālisti – kibernētiķi, kā savdabīga Tumsas varas (rozenkreiceriešu) Politiskā (Perestroika!) virsbūve bet arī Latvija kā Ekonomiskā (Parex banka!)virsbūve, te iejaukta, par ko rāda ASV mūsdienīgas Kara bāzes pamatnes izveide Ventspils MEDŅOS (opornaja točka = 3 objekti), hm, tātad, -blakus Zemessardzes šautuvei.

    Nu, veidojas skumja aina, ka JENKIJI var sākt šaut caur to arī uz latviešiem (mūsu jau tā ir tik maz), taču rosība liecina domāt par to, ka iespējams Ruandas (Tutsi) precedents, kur ar speciālu militāru aprīkojumu un, domājams, afrodizaka (narkotiska viela) radītā apreibuma ietekmē, tātad, cilvēkus reiz nogalināja ~ 5 reizes straujāk nekā hitleriskās Vācijas koncentrācijas nometnēs.

    Mjā, esmu runājis vairākkārt ar IETEKMĪGIEM intelektuāļiem no krievvalodīgo kopienas Latvijā, bet šie tik ņirdz par to un smej, ka visticamākais ASV GALVENAIS TRIECIENS latviešu nacionālajā teritorijā tiks vērsts pret Krieviju (krieviem) tāpat, hm, kā tas notika 2001.gada 11. septembra, t.s., Terora Aktos, kad “novāca no ceļa” panslāvu jeb pankrievu Tirdzniecības (Pasaules) centru, kas atradās pilnīgā slavofīlu kontrolē un tika vadīts no viena centra ,Manuprāt, no Maskavas, ko amerikāņi tak nedrīkstēja ļaut.

    Izziņai došu nelielu ieskatu no Jāņa Kučinska grāmatas DZĪVE KARASTĀVOKLĪ (2002,Jēkabpils,izd.A/S Poligrāfists,53.-54.lpp), ka ASV ir ļoti nemierīga,nekonstruktīva visos gadījumos, kad reāli tiek aizskartas panamerikāņu doktrīnas idejas, jā,-sekojoši:
    1) 1961.-1973. ASV karo Vjetnamā, nometot 14 miljonus tonnu aviobumbu, izmantojot napalmu, ķīmiskos un bakterioloģiskos ieročus, -nogalināti vairā nekā 4 (četri) miljoni vjetnamiešu;
    2)1963.-1966. ASV ierodas Dominikā ar savu militāro klātbūtni, -ieved 23 000 karavīrus, -nogalināti 3000 cilvēku;
    3)1964.-1973. ASV rīkojas Čīlē kā savās mājās,-nogalināti 30000;
    4)1964.-1974. ASV rīko Grieķiju sev pa prātam,-nogalināti 8000;
    5)1978.-1989. ASV organizē karu Nikaragvā,-nogalināti 30 000;
    6)1990.-2001. ASV uzbrūk Irakai,blokādes dēļ mirst miljoniem;
    ——-> izraksta datu beigas, hm, tālāk seko mana reprīze:
    7) 2010.-2014. ASV ,varbūt, ieradīsies Latvijā, plānojot nogalināt 25 000 krievu, ko apliecina arī bulgāru gaišreģes Vangas [Evangelijas Dmitrovas] dati par 3.pasaules kara sākšanos un arī eskstrasensa Kašpirovska solījums maģiski ievest it kā PRET LATVIEŠIEM tankus, protams,demarķējot Latvijas teritoriju pa Daugavas upi, atbilstoši precedentam: Jemena÷Koreja.
    =================================================================

    P.s.

    Man patīk Jūsu raksta noslēguma frāze, kas sliecina Latviju pielīdzināt Haiti valsts monetārajai situācijai, taču ar tik to vēl piebildi, ka krievus un Krievijas intereses tālajā haitiešu zemē centās glābt kubieši, taču Latvijā nekad vairs latviešu tauta krieviskos cilvēkus neglābs, sakarā ar eksekūcijām un deportācijām, jā, nudien, ir pilnīgi 100% pretēja aina, nu, -visdrīzāk Krievija var nonākt, tātad, Hāgas Starptautiskajā tiesā par LATVIJAS GENOCĪDA (pārtikas bāzes reālas likvidēšanas) izveidošanu un, faktiski, latviešu nācijas izmiršanas panākšanu, jo … nedrīkstam to piemirst, ka trockisma citadeles – Eiropas Savienības galvenā finansu sponsore ir Apvienotā Vācija, bet tur tak mītot vismaz 10 (desmit) miljoni krievu ģimeņu, kas visu vada.

    /25.02.2010. ~10:45/

  2. iglali teica:

    !!!
    ———
    Atvainojos, ka ieliku nepareizo tāgu, hm, – izskatās, ka esmu pats veicis savdabīgu “cenzūru” it kā, nu, … nejauši svītrojis.

    P.s.

    Bet “nejaušību” it kā nemēdzot būt,-tā tiek dažkārt apgalvots ?!

    =========

    Veiksmi Jums Darbos & Notikumos !!!

  3. Artūrs teica:

    Turpinājumu vari rakstīt par Kirgīziju, ierosmei pirmās rindkopas:
    http://www.svobodanews.ru/content/article/2009083.htmlhttp://www.svobodanews.ru/content/article/2009083.html
    :)

  4. egleskoks teica:

    Arī laba tēma :)

  5. 1bartender teica:

    2antivirus…

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija