Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Godmanis par situāciju valstī un Eiropā

Autors egleskoks @ 7 augusts, 2009

Interesanta intervija ar Godmani publicēta NRA, par pašreizējo krīzi un valdības rīcības motivāciju. Centrālās tēzes:

1. 2008. g. 21. oktobrī notika sēde, kurā Eiropas Padome pieņēma lēmumu, kas uzlika par pienākumu visām ES valstu valdībām nepieļaut nevienas sistēmas bankas bankrotu.  Tas viss tika nodrošināts ar vairāk nekā 200 miljardiem naudas, kas tika guldīta iekšā šajās bankās.

Kāpēc EP negribēja pieļaut nevienas bankas bankrotu? Arī banka ir uzņēmums, kam ir jābnkrotē, ja tas nespēj darboties. Acīmredzot bankām ir pārāk liels spēks, un tās ir panākušas, ka ir ārpus likuma.

2. Eiropas un arī pasaules lielākā daļā krīzes pārvarēšana notiek uz nenormālas valsts parādu palielināšanas rēķina. Mēs esam pilnīgi citā nometnē. Viņiem sociālpolitiski samazinājumi ir neiespējami. Visi runā par krīzi, bet turpina likt valsts sektorā algu klāt. Viņi vairo parādu un cer, ka ekonomika pati atdzīvosies, ka varēs naudu atdot.

Citiem vārdiem, cenšas izvairīties no deflācijas ar inflācijas palīdzību. Pensijas viņi nost ņemt nevar atļauties, momentā būs nemieri, taču mums to netieši liek darīt.

3. Uz mums skatās kā uz eksperimentālu laboratoriju. Kāpēc ar mums tik ilgi runā un darbojas? Vienkārši nevar saprast, vai šāds eksperiments iet cauri vai neiet.

Kaut ko līdzīgu esmu dzirdējis no The Wall Street Journal. Mēs esam pietiekoši sīki un maznozīmīgi, lai ar mums varētu eksperimentēt. Vai kāds vēl šaubās par ES nodomiem, draudzīgumu un to, ka mūs grūtā brīdī nepārdos?

4. SVF saka: jums jāsamazina algas, lai jūs varētu celt produktivitāti. Mēs sakām – mēs jau mazinām. Viņi saka – valsts sektorā jā, bet privātie? Mēs sakām – mēs nevaram viņiem uzdot samazināt algas.

Kāpēc jāmazina algas privātajā sektorā? Jo tas parauj līdzi visu pārējo ekomoniku, viss kļūst lēts un bankrotējošs, viss kļūst par vieglu laupījumu ārvalstu investoriem.

5. Valdībai nav iespēju nepiekrist kopumā, jo neviens cits mums naudu tā vienkārši neaizdos. Ja neredzēs, ka mēs to varam atdot. Bet, ja mums pārstās aizdot, te viss sagāzīsies.

Tātad mēs neesam finansiāli patstāvīgi, ja jau dzīvojam no viena parāda līdz otram. Nākotnē tas nozīmē vēl sliktāku situāciju, jo pārādu procenti izrauj resursus no mūsu ekonomikas.

6. SVF un EK uzskata, ka jūnija grozījumi ir bijuši tikpat sasteigti, mehāniski un lineāri kā decembra grozījumi. Tas nozīmē, ka tur apakšā nav ne strukturālu, ne finansiāli pamatotu reformu.

Tulkojums: SVF un EK nav sagaidījuši sev vēlamās strukturālās reformas, kas ļautu novājināt valsti tiktāl, lai varētu aizstāt vietējos parazītus ar viņējiem, privatizējot valsts dabiskos monopoluzņēmumus un pamatresursus. Valsts struktūras vēl eksistē.

7. Jebkuras sistēmas izmaiņas ir saistītas ar nenormālu pretestību no sistēmas uzturētājiem. Mēs pagaidām nespējam to pārvarēt.

Tas tā ir vienmēr bijis jebkurā birokrātijā. Tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc jau reiz radīta sistēma nespēj sevi reformēt no iekšpuses, un pārmaiņas iespējamas tikai tai sagrūstot.

Līdzīgi ieraksti

2 komentāru ierakstam uz “Godmanis par situāciju valstī un Eiropā”

  1. fireseth teica:

    Zinu, ka tēlošu sātana advokātu, bet.. (Mani komentāri lielākoties par egleskoka pārdomām)

    2. Tā kā lats eiro piesaistīts, tad drukāt naudu nevaram, aizņēmumu likt ekonomikā nevaram.. ko citu darīt? Ja totāli godīgi, atzīsim – pensionāri IR ekonomiski neizdevīgi, lai cik tas necilvēcīgi izklausās.

    3. Naivums, kādā visi sagaida, ka Pasaule mums palīdzēs un ar mums auklēsies ir apbrīnojams – te tak ir kapitālisms un brīvais tirgus, kurā stiprākais izdzīvo.. Morāles un cilvēcības te ļoti maz. Reālpolitika tas saucams. Tas jāpieņem un ar to jādzīvo, jo neko te nepadarīsi.

    4. Jāpamazina tādēļ, ka nepamatoti augstas! Gan algas, gan cenas! Ļoti īsi un virspusīgi: Pēc iestāšanās ES ieplūda ES nauda & lētie kredīti – palielinājās naudas daudzums apgrozībā, tādēļ tiek celtas algas un darba devējiem ir izvēle – vai nu jāpalielina efektivitāte, vai, kā to parasti dara un darīja arī Latvijā, jāpaceļ cenas saražotajam.
    Tagad naudas daudzums apgrozībā strauji samazinās, sākas deflācija, cenas krītas – algām ar jākrīt. Esam vienkārši dzīvojuši pāri saviem līdzekļiem pēdējos gadus.

    5. Īstermiņā sagāzīsies, īstermiņā. Ilgtermiņā, piemēram, tā pati Argentīna pēc 2001.gada kraha atkopās un atdeva SVF visu parādu.

    6. Bet varbūt mums vienkārši ir pārāk daudz ierēdņu un birokrātija ir nesakārtota, neefektīva?

    7. “Tas tā ir vienmēr bijis jebkurā birokrātijā [..] sistēma nespēj sevi reformēt no iekšpuses, un pārmaiņas iespējamas tikai tai sagrūstot.” Es zinu, ka piemēram Norvēģija ļoti veiksmīgi reformēja savu pārvaldes sistēmu. Tas nav unikāls piemērs. Valstu attīstība notiek arī evolūciju, ne tikai revolūciju ceļā :)

  2. iglali teica:

    Ivars Godmanis ir anomālija un labāk nepieslieties nevienam no viņa perspektīvajiem risinājumiem, ja vien Jūs nezināt to, kā ar to tikt pēc tam – galā reliģiski,ticīgi utml. konfesīvi, jo … viņš pastāv Latvijā kā Pola Pota (Saloth Sar – īstajā vārdā) precedents, jo … viņš mīl tikai analfabētismu, vajā skolotos.

    P.s.

    I.Godmanis ir latviešu Al Qaedas = ALKAIDAS (Zemessardzes) elks un tāpēc allaž vajag viņam piekrist, pretējā gadījumā var notikt kā ar [Daini Peimani] vai ar tiem cilvēkiem, kas ziemas spelgonī nosalst pat Rīgā uz ielas utml. tiek izdeldēti plānveidīgi.

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija