Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Balsis par narkotiku legalizēšanu

Autors egleskoks @ 5 decembris, 2008

Šodien interesants rakstiņš Reuters blogā par narkotiku legalizācijas tēmu. Jāsaka, argumenti visai loģiski, iesaku izlasīt, arī komentārus: http://blogs.reuters.com/great-debate/2008/12/03/einstein-insanity-and-the-war-on-drugs/

Tātad īsumā: narkotiku apkarošana ar likuma palīdzību nestrādā, tāpat kā kādreiz nestrādāja alkohola aizliegums ASV trīsdesmitajos gados; tāpat kā toreiz, aizliegums tikai veicina melno tirgu un organizētās noziedzības veidošanos. Tāpēc ieteikums – legalizēt narkotikas, to tirdzniecību apliekot ar nodokļiem, tādējādi papildinot valsts kasi, tā vietā, lai tērētu naudu policijas un ieslodzījuma vietu uzturēšanai. Nav arī loģisku argumentu, kādēļ alkohols un tabaka, kas arī ir atkarību izraisošas narkotiskās vielas, būtu labāki par citām.

Patiesībā jautājums par narkotiku legalizāciju vai aizliegumu ir jautājums par naudu un tātad varu. Pašlaik valdību rīcība tikai palielina narkotiku cenu, līdz ar to rodas īpaši liela motivācija šo peļņu iegūt, uzpērkot valsts struktūras, kas nodarbojas ar apkarošanu, un/vai pielietojot vardarbību. Jo lielāka peļņa, jo lielāka korupcija un vardarbība.

Kad ASV atcēla alkohola aizliegumu, valsts kasē strauji ienāca lielas nodokļu summas, kas lieti noderēja, valstij ķepurojoties ārā no ekonomiskās depresijas. Ja narkotiku cena ir zema, un to kvalitāte augsta, vairs nav milzīgās peļņas un tātad ietekmes narkotiku tirgotājiem, narkomāni uzreiz vairs nekļūst par bomžiem un tik strauji nesabojā savu veselību ar visādiem mēsliem un surogātiem, izplatot lipīgas slimības, un ietaupās nauda arī veselības aprūpē.

Pašreiz, bailes no narkotiku legalizācijas ir alkohola un tabakas ražotājiem, kuru peļņa noteikti saruks; arī dažiem narkotiku apkarotājiem, kuri nereti ievāc daļu no tirgoņiem, atļaujot viņiem darboties; un, ja runa ir par ASV, tad cietumu pārvaldītājiem un arī slepenajiem dienestiem, īpaši CIP, kuru slepenās operācijas bieži vien finansē  pašu iegūtā nauda no narkotiku tirdzniecības, jau kopš Vjetnamas kara laikiem. Runā, ka īstais ASV iebrukuma iemesls Afganistānā bija cīņa par heroīna ražošanas kontroli; līdz ASV iebrukumam, Taleban Afganistānā bija praktiski iznīcinājuši heroīna ražošanu, un tas apdraudēja CIP operācijas visā pasaulē.

Kāpēc cilvēki vispār lieto narkotikas? Vairums atkarīgo ir pamēģinājuši jaunībā visai muļķīgas motivācijas dēļ – lai pierādītu, ka nebaidās pārkāpt likumu vai arī nevēloties “izlekt” uz pārējo fona. Tieši tāpat sākas smēķēšana, alkohola lietošana un citas nevēlamas uzvedības formas. Tikko kā kaut kas ir visiem viegli pieejams, tas vairs nav līdzeklis statusa paaugstināšanai sugasbrāļu acīs. Atcerēsimies kaut vai mobilos telefonus :)

Transform Drug Policy Foundation lapā var palasīt par narkotiku legalizēšanas problemātiku: http://www.tdpf.org.uk/

Līdzīgi ieraksti

2 komentāru ierakstam uz “Balsis par narkotiku legalizēšanu”

  1. bratank teica:

    ” tāpat kā kādreiz nestrādāja alkohola aizliegums ASV trīsdesmitajos gados” – strādāja un deva augļus. Paskaties statistiku par to laiku par atbilstošiem rādītājiem – nodarbinātību, noziedzību, mirstību. dzimstību pa štatiem. Arī paskaties, kas atcēla likumu un kādēļ.

  2. egleskoks teica:

    Iedod linku, paskatīšos. Katrā ziņā tas likums bija spēcīgs atbalsts organizētajai noziedzībai, tāpēc par augļiem pastrīdēšos.
    Nevienā valstī un vietā cilvēki nav pārtraukuši dzert tāpēc, ka nevar nopirkt alkoholu. Alkohols vienmēr atrodas, tāpēc jau cilvēks prot izgudrot.

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija