Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Krīze mūsu galvās: domāšanas šablons ‘Chicago’

Autors egleskoks @ 26 jūnijs, 2009

Interesants rakstiņš par krīzes cēloni, kas atrodas vadošu politiķu, finansistu un citu ietekmīgu cilvēku galvās, un pēdējā laikā pamazām iesūcas arī vidusmēra latvieša galvā. Tas saucas “Chicago mindset” jebšu Čikāgas domāšanas stils, kura būtība ir sekojoša: maksimizējiet atdevi naudas veidā, un viss pārējais nokārtosies.

Ekonomiskā sistēma, ko radījuši šādi domājoši cilvēki, garantē resursu koncentrāciju. Tie, kam ir nauda, diktē noteikumus, jo nauda ir vienīgā vērtība, kura izpelnās ievērību. Šādi domāt iemāca jau vidusskolā, un rezultāts ir cilvēki, kas visu mēra naudā, vienīgajā viņiem pazīstamajā vērtību sistēmā. Tādēļ arī ir tik grūti saskatīt krīzes patiesos cēloņus, jo tie atrodas ārpus “naudas sistēmas” robežām. Pēc būtības, šāda domāšana ir pielīdzināma reliģijai, kurā fakti tiek aizstāti ar ticību.

Lai sabiedrība spētu pastāvēt ilgtermiņā, ir nepieciešami trīs nosacījumi: finansiāla tālredzība, sabiedriskā vienotība un līdzsvars ar vidi. Pašreizējā sistēmā vērtība ir tikai naudai, maksimizējot peļņu uz visa pārējā rēķina.

Līdzīgi ieraksti

3 komentāru ierakstam uz “Krīze mūsu galvās: domāšanas šablons ‘Chicago’”

  1. Sandra teica:

    Čikāga ir neoliberālisma dzimtene.

    un ja, man ir lidzigas pardomas par sabiedribas attistibas merishanas skalu
    iespejams, sabiedriba nekad neattistisies lizsvaroti, kamer attistiba tiks koncentreta uz IKP pieauguma veicinashanu.

  2. egleskoks teica:

    IKp pieaugums ir iebūts sistēmā: ja visa nauda apgrozībā ir kredīti, tad kredītus nekā nevar atdot kā tikai uz citu izkonkurēšanas vai nākamā perioda kredītu rēķina: vienkārši nauda procentu nomaksai neeksistē.
    Kamēr nauda nonāks apgrozībā caur kredītiem, nekas nemainīsies.

  3. Artūrs teica:

    “Lai sabiedrība spētu pastāvēt ilgtermiņā, ir nepieciešami trīs nosacījumi: finansiāla tālredzība, sabiedriskā vienotība un līdzsvars ar vidi.” – Jā, egleskok, šai domai galvā ir jāmājo kā pamatdomai. Turklāt finansiālā tālredzība ir jāsāk ar sevi, ar savu ģimeni, sabiedrisko vienotību – ģimenē ir jāsāk – ģimenes vienotība un spēks, kad cits citu uzticīgi un paļāvīgi atbalsta un kopā lietas dara. Līdzsvars ar vidi – garīgo un ar īar pats savu ķermeni – neesi cūka (vai zivtiņa akvārijā) – nepārēdies (peldēsi ar vēderu uz augšu beigts), un līdzsvars ar vidi ir arī kārtība un skaidrība galvā – kur kas atrodas (ne tikai grāmatplauktos, atvilknēs, skapjos, šķūņos, pieliekamajos, pagrabos un garāžās).

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija