Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Igaunijas "Laimes banka"

Autors egleskoks @ 10 aprīlis, 2009

Igaunijā ir tāda “Laimes banka” (precīzāk – būšot kaut kad maijā), kuras būtība ir tāda pati kā visām LETS (Local Exchange Trade System): cilvēki izdara pakalpojumus viens otram, un norēķinās ar nosacītām vienībām, kurām nav objektīvas vērtības. To var darīt pēc patērētā laika principa, var arī savādāk. Sistēma ir pašregulējoša, un balstās uz dalībnieku brīvprātību; tā dod iespēju mainīties ar pakalpojumiem un precēm bez naudas starpniecības, veicinot sadarbību un sociālās saites.

Viens no organizatoriem ir Rainers Nolvaks (Rainer Nolvak), ar pieredzi interneta uzņēmējdarbībā, Microlink Baltics dibinātājs un Igaunijas Dabas fonda priekšsēdētājs. Kāds diezgan interesants un nesens viņa projekts ir “Mana Igaunija” – portāls visiem, kas vēlas piedalīties ideju apspriešanā par to, ko vajadzētu darīt un kā to darīt. Pieejams ar krieviski, somiski un angliski.

Rainers Nolvaks ir miljonārs, taču, pēc paša vārdiem, nauda viņu nav darījusi laimīgu; pat pasaules bagātākie cilvēki neesot laimīgi, mārketings cilvēkos rada aizvien jaunas un nepiepildāmas vajadzības, mēs dzīvojam bezmērķīgā sabiedrībā, tiecamies pēc lietām un izvairāmies domāt par laimes patiesajiem iemesliem. Laimi mums sniedz patiesi draugi un patiesa kopiena, un nekādi virtuāli “draugi” šo problēmu neatrisinās, jo būs ar mums tikai priekos, nevis bēdās.

Acīmredzot Rainera Nolvaka pieredze ir ļāvusi šo projektu izreklamēt plaši un skaļi, Google ir pilns ar atsaucēm uz “Estonian Happiness Bank”, piemēram publikācija Times Online. Viens no līdzīgiem projektiem šoziem tika klusi aizsākts arī Latvijā, www.tirgus-kaiminiem.lv (2011. g. 25. februārī: un tikpat klusi arī nomira 2010. gadā). Sākotnēji, bija bažas par cīņu ar krāpniecību no neapzinīgu dalībnieku puses, taču sanāca potenciālas problēmas ar Datu valsts inspekciju, līdz kuru atrisināšanai projekts ir apstādināts. Cilvēki aktīvi reģistrējās un izrādīja interesi par šo projektu, un testēšanas laikā nekāda krāpniecība netika novērota.

Līdzīgi ieraksti

  • Nav līdzīgu ierakstu

Viens komentārs ierakstam uz “Igaunijas "Laimes banka"”

  1. iglali teica:

    Manuprāt, – tiem igaunīšu bāleliņiem jau sen viss ir saistīts ar krievu bāleliņiem, tāpēc jau nekādas LAIMES tur nekad nav.

    P.s.

    Senos laikos par “bāleliņiem” saca “bratvu” utml. respublikancus.

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija