Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Brīvais tirgus strādā. Virtuālajā realitātē.

Autors egleskoks @ 26 aprīlis, 2009

Jau diezgan ilgu laiku internetā var uzraut spēles, kurā piedalās tūkstošiem cilvēku vienlaicīgi. Viena no tādām spēlēm ir EVE, kas ir visnotaļ paralēla pasaule reālajai, ar 200 000 tūkstošiem iedzīvotāju un protams, arī savu naudu.

Pēdējais fakts ir ļoti interesants no ekonomiskā viedokļa. Līdz šim brīdim nekur pasaulē vēl nav bijusi neviena valsts, kurā brīvā tirgus princips būtu darbojies pilnībā, vienmēr ir iejaukusies vara, brīvo tirgu izkropļojot, citur mazāk, citur vairāk.

Pēc tā, kas līdz šim novērots EVE vidē, var diezgan droši teikt, ka brīvais tirgus darbojas labi, un tieši tā, kā to pirms 100 gadiem aprakstīja Adams Smits, ja vien tirgus ir brīvs. Par šo tēmu ir interesanta publikācija Scientific American.

Līdzīgi ieraksti

  • Nav līdzīgu ierakstu

5 komentāru ierakstam uz “Brīvais tirgus strādā. Virtuālajā realitātē.”

  1. Sandra teica:

    …brivais tirgus darbojas labi, ja ir brivs – UN – ja visi spelee pec vieniem noteikumiem.

  2. Janeks teica:

    Ir tāda mācība mārketings, kuras viens atzars ir vesela zinātne par to, kā padarīt brīva tirgus noteikumus un to pašu cenu salīdzināšanu pēc iespējas neskaidrākus. Labi ka tirdzniecībā ir prasība par obligāto cenu par vienību.
    Bet, ja paskatamies uz tām pašām telekomunikācijām – pamēģiniet salīdzināt Tele2 un LMT cenas – bez exceļa tabulām neiztiksiet.
    Un vēl par telekomunikācijām – incants temats attiecībā uz konkurenci, jo pēc būtības sakaru tīkli patiesībā ir infrastruktūra (tāpat kā ceļi). Vai tur vispār ir vajadzīga konkurence?

  3. egleskoks teica:

    Ja telekomunikācijās izsniedz licences, tad sanāk, ka tirgotāju skaits ir ierobežots. Ja licences neizsniegtu, tad konkurence būtu tuvāk brīvajam tirgum, tagad sanāk oligopols.

  4. Janeks teica:

    Mans jautājums ir par to vai ir jēga (faktiski dubultas un vairāk izmaksas) konkurēt savā starpā vienai infrastruktūrai. Var konkurēt ifrastruktūras veidotāji/celtnieki, bet vai viena veida infrastruktūrām būtu jākonkurē? Tas ir aptuveni tā, ka ir divas ceļu tīklu kompānijas, kuras praktiski uztur visu svarīgāko ceļu dubultniekus.

  5. Jazeps teica:

    vajag pāriet uz Biti. tagad Bite sedz arī līgumsodu pie pāriešanas no cita operatora.
    protams, noklausās un ieraksta sarunas visos operatoros, tad kāpēc maksāt vairāk?
    hehe, reklāmas teksts :D

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija