Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Starptautiskais valūtas fonds atkal apsver naudas drukāšanu

Autors egleskoks @ 17 marts, 2009

Daudzi ietekmīgi finansisti iesaka SVF sadrukāt naudu, lai veiktu “kvantitatīvu atvieglošanu” – acīmredzot naudas trūkums kaitē ne tikai mazajam cilvēkam. Protams, SVF nedrukās dolārus, bet SDR, kas lietas būtību daudz nemaina: ir paredzama inflācija pasaules mērogā.

Kas savukārt nozīmē, ka gan lats, gan eiro var zaudēt daļu no savas vērtības, neatkarīgi no mūsu valdības vai ECB centieniem.

Dažs labs Volstrītas baņķieris silti iesaka izdzīvošanas nolūkos turēties pie mājas ar zemes gabalu, ko nenomāc kredītu nasta un kas izmantojams pārtikas audzēšanai.

Līdzīgi ieraksti

3 komentāru ierakstam uz “Starptautiskais valūtas fonds atkal apsver naudas drukāšanu”

  1. vvin teica:

    tā nu iznāk, ka es esmu tavs lielais oponents:p
    nu, kā liktens lēmis..:) Runājot par IMF un SDR emisiju, tad nevarētu teikt, ka šajā tēmā būtu dikti izglītots. Bet cik es saprotu, tad tas neizskatās tik vienkārši. Pirmkārt, SDR nav valūta, bet valūtas groza (4 valūtu) ekvivalents, t.s.papīra zelts. Otrkārt, ir strikti noteikumi, kā to emisiju veikt. Viss jāsaskaņo starp SVF biedriem, jo īpaši ietekmīgākajiem un jāpārvar vairāki tīri tehniski sarežģījumi un kas vēl- jāiepludina reāla nauda (jo SDR pašam par sevi nav reāls segums) vēlams no valstīm ar pozitīvu tekošā konta bilanci, piem., S.Arābija vai Ķīna. Un tad to naudu SVF pa saviem kanāliem novirzītu jaunatīstības valstīm, lai uzturētu viņu likviditāti. Vai tas varētu izdarīt spiedienu uz Latvijas inflāciju neņemos spriest, var jau būt, tomēr, liekas, ne īpaši.
    Bet tā māja bez kredītiem ar dārziņu ir tāds volstrītas brokera sapnis vasaras naktī- nedaudz uzjautrinoši.
    Hm, vispār šī situācija man atgādina to pirms Irākas kara, kad Buša emisāri visiem centās iestāstīt, cik Huseins ir bīstams. Tagad Obamas emisāri cenšas visiem iestāstīt, cik svarīgi ir iepludināt ekonomikās naudu. Un kas vēl. Pēdējā laikā SDR jautājumu cilā austrumu ērgļi, vēloties mazināt dolāra ietekmi. Nez kāpēc man liekas, ka nekas tur nesanāks un šis vēl nav pasaules vai dolāra gals:)

  2. egleskoks teica:

    Tas ir labi, ka esi oponents, man dikti patīk konstruktīva kritika :)
    Ja visas valstis vienojas SVF ietekmē, tad nekādu šķēršļu sadrukāšanai nav. SDR grozā ietilpst arī eiro, un lats ir piesiets eiro, vairāk vai mazāk. Tāpēc, ja inflācija skat lielās valūdas, tad arī Latvijas lats nekur nespruks, kritīs līdzi, kaut arī varbūt tā vērtība attiecībā pret eiro nepazemināsies.
    Austrumu ērgļi, šķiet, piedalās kopējā spēlītē, kur atsevišķi spēlētāji vēlas ieviest vienotu pasaules valūtu. Austrumiem tas ir izdevīgi – viņi ir svarīgi resursu piegādātāji, kurus tad neapčakarēs ar valūtu kursu svārstību palīdzību.
    Par dārziņu redzēsim rudenī, tad būs realitātes tests :)

  3. vvin teica:

    jāsaka, ka es nesmu nekāds eksperts šajā tēmā, kaut gan viedoklis man ir un to kā māku, tā mēģinu pamatot
    runājot par SDR, tad man liekas, ka SVF aptver milzīgu, teiksim, teritoriju, ietverot palīdzību brazīlijai, āfrikas valstīm vai šrilankai, kā arī ukrainai u.c. un tāpēc plānotā emisija (infa par to laikam ir pilnīgi neoficiāla un cirkulē drīzāk tikai kā baumas) pat vienas(lielas) valsts mērogā ir samērā nenozīmīga. Kas notiek ASV? Tur finašu institūcijās tiek iepludināti miljardi. Vai ASV ir inflācija? Līdz šim nebija, neliela laikam ir februārī. Nejauši pa CNBC redzēju Bena nopratināšanu Kongresā (pirms apt. mēneša vai mazāk). Atbildot par inflāciju ASV, viņš teica, šogad noteikti nebūšot un varbūt vēl kādu laiku, bet ja kas mainīsies, viņi rīkosies(paagstinās likmes). Un kā viņi rīkojās šodien? uzlika likmes no 0-0,25%. Viņi aizdod naudu par velti, bet dolāra vērtības krišanās inflāciju nav izraisījusi. To pat nav izraisījis ASV milzīgais tekošā konta deficīts. Inflāciju izraisa naftas cenu celšanās un lieka nauda iedzīvotājiem uz rokām. Kaut gan lieka nauda viņiem nekad nav bijusi, viss atkarīgs no aizņēmumu iespējām. Ja bankas neaizod, ekonomika atdziest. Un FEDs tik taisa programmas vienu aiz otras, kā to naudu pludināt tirgū, lai uzsildītu ekonomiku. Liekas, ka amerikāņi jau paši sāk šaubīties par dolāru. Bet viņiem nav alternatīva. Krievu vēlme aizstāt dolāru ir lemta neveiksmei. Viņi jau viskautko mēģina. Bija liels troksnis ar Rebco, Pēterburgas preču biržu, kas tik vēl nebija, kaut vai Štokmans, tagad ziemas guļa. Nea, nekas viņiem nesanāks. Es tavā vietā uz viņiem neliktu, tāpat uz sliktāko scenāriju. Jā, kādam varbūt izies smagi, kāda suga varbūt izmirs, bet pasaule(ekonomika) jau griezties nepārstās, man liekas.

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija