Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Kāpēc sabrūk civilizācijas

Autors egleskoks @ 29 oktobris, 2008

Drusku palasījos par dažādām civilizācijām un to sabrukuma iemesliem. Izradās, civilizācijas vidējais ilgums ir 200-600 gadu (8-24 paaudzes). Attīstība, kas sākas ar nelielām kopienām no 50-200 cilvēkiem, kuru dzīves stils ir tuvu dabai, pamazām sasniedz uzplaukumu ar lielām apdzīvotām vietām un vides pārveidojumiem, un neilgi pēc uzplaukuma augstākā punkta strauji atgriežas sākumpunktā vai pat zem tā, iedzīvotāju skaitam samazinoties emigrācijas, bada, slimību un vienkārši sanīkuma rezultātā.

Ar ko gan atšķiras “civilizēts” cilvēks no savvaļas cilvēka? Galvenokārt jau ar to, ka civilizētā cilvēka zināšanas ir iegūtas netieši, jo tās ir pārāk plašas, lai būtu pārbaudāmas praksē. Otrkārt, cilvilizētā cilvēka zināšanas ir gandrīz vienīgi par to, kā izdzīvot civilizācijas apstākļos. Tādējādi, jo vairāk attīstās civilizācija, jo vairāk zināšanu tā uzkrāj, jo vairāk tā iegrimst savā (ne)realitātē, kura aizvien vairāk attālinās no objektīvās realitātes. Pieaugot specializācijai, zūd spēja izdzīvot bez civilizācijas: lauksaimnieks kļūst atkarīgs no metāla rīkiem, kurus piegādā amatnieks, kam nav sajēgas par lauksaimniecību.

Noteiktā brīdī atrautība no realitātes kļūst kritiska, jo sabiedrības uzskatu pavēršana citā virzienā, atpakaļ pie realitātes, prasa tik daudz resursu, ka process kļūst neiespējams, jo jāmaina sabiedrības pamatus veidojošie uzskati. Ironiski, ka no realitātes sevišķi atraujas valdošais slānis, tā saucamā valdošā elite, jo starp viņiem un īsteno pasauli ir siena no pārvaldāmo cilvēku pakalpojumiem un produktiem. Tieši tāpēc sabiedrības deģenerācija sākas no augšas, un tieši tāpēc tā nereti noved pie kariem un citām kataklizmām – vienkārši elite turpina to pašu, ko parasti: cenšas norobežoties no realitātes ar padoto cilvēciņu ekspluatācijas palīdzību. Rezultātā resursu izsmelšana un izmiršana.

Cik ilgi dzīvo “savvaļas” civilizācijas, nav īsti zināms, jo nav ne rakstu un materiālās kultūras pieminekļu, pēc kuriem varētu datēt. Taču pēc atrastajiem sadzīves priekšmetiem ir zināms, ka nereti šādas kultūras izdzīvo vairākus tūkstošus gadu. Ir izņēmumi arī starp civilizācijām: Ķīna, Indija, Ēģipte. Izņēmumi ir iespējami, kad civilizācija ir labi norobežota, pašpietiekama un neizmeļ savus resursus.

Acīmredzot, ja jau mūsu civilizācijai lemts sabrukt, tas notiks apmēram tagad, jo kopš renesanses ir pagājuši apmēram 600 gadi. Un pamati jaunai civilizācijai un dzīves kārtībai nenāks no augšām, variet nemaz necerēt. Viss ir mūsu, parasto ļautiņu rokās, slīcēju glābšana kārtējo reizi ir pašu slīcēju problēma: sabiedrības valdošie slāņi ir ieinteresēti turpināt līzšinējo kārtību vairāk nekā visi pārējie, jo ir vislielākie ieguvēji..

Līdzīgi ieraksti

7 komentāru ierakstam uz “Kāpēc sabrūk civilizācijas”

  1. ConspiracyTheorist teica:

    Autors te runā par to, ka viņš grib kā Robinzons Kruzo bez pārējā ‘bara’ varēt izdzīvot – varonis – Vilks – pašpietiekams visas dzīves garumā, kurš saskaras ar citiem cilvēkiem (redzu, ka autors nenoliedz dabu un dzīvniekus – jo tajā, piebildīsim, tīrā, kāmēs visi :) vēlas dzīvot), bet nav no tiem ir atkarīgs.
    Iespējams, ka autors ir izlasījis un praksē apguvis izdzīvošanas mākslas literatūru grūti apdzīvojamā neapdzīvotā apvidū, bijis skauts, zemessargs, pionieris (?) un vēlas beidzot savas iemaņas patiesi ieslēgt un pārbaudīt praksē – teiksim – visi barā nomirst – viņš paliek – atnāk no savas būdas paskatīties, kā tie visi apmiruši – triumfa brīdis ! :D
    Ja runājam nopietni, tad vajag tādas lietas tvert kontekstā ar ideju par ASV inflācijas eksportu, izmantojot savu pārvaldāmo naudu – dolāru. Piemērs, kaut arī populistisks – http://www.conspiracyscience.com/articles/zeitgeist/. Tomēr neiet runa par meliem zeitgeist formā, ko pamatoti kritizē http://www.conspiracyscience.com/articles/zeitgeist/ autors.

  2. ConspiracyTheorist teica:

    Vai ‘sabrūk’ te ir pārsvsarā domāts – zūd tehnoloģiskās iespējas, jo zūd zināšanu nesēji un pratēji un uzturēšanas infrastruktūra un attīstība apstājas ?

  3. egleskoks teica:

    Sabrukšana nozīmē, ka pazūd pārmantojamās zināšanas, kas ar laiku tiek aizstātas ar jaunām, atšķirīgām, veidojot citu kultūru.
    Ja gribam izteikties stilīgāk, notiek paradigmas nomaiņa.

    Pie noteikta zināšanu līmeņa, tās kļūst arvien grūtāk uzturēt, jo apgūt zināšanas nozīmē patērēt laiku un uzmanību, atraujot to ikdienišķām rūpēm. Tāpēc zināšanas uzkrājas tikai tad, kad cilvēkiem ir brīvais laiks un motivācija kaut ko mācīties – tikai tad, ja zināšanas dod iespēju vēl vairāk ietaupīt indivīda laiku un darbu.

  4. egleskoks teica:

    Autors nerunā par to, ka vēlas dzīvot viens pats. Ja ar autoru esmu domāts es, kā smejies :)
    Par civilizācijām runājot – jau vienam pašam cilvēkam ir ļoti viegli uzkrāt zināšanas, ka ļauj tam dzīvot bez īpašas piepūles. Grupā šis efekts daudzkāršojas specializācijas un sadarbības dēļ. Tad arī sākas visi joki – ko lai dara ar brīvo laiku un resursiem? Šo jautājumu grupas parasti risina saskaņā ar savām esošajām zināšanām, savu “zeitgeistu”, parasti liekos resursus novirzot kariem, cīņām par varu, godu un cita veida izsķērdībai, tā vietā, lai censtos izzināt pasaules būtību un nozīmi. Ar laiku tas rada apstākļus, kur karojošās grupas ir spiestas izšķērdēt visus iespējamos resursus, lai tikai izdzīvotu cīņās ar tādiem pašiem muļķiem no blakus grupas.

  5. ConspiracyTheorist teica:

    3. komentārā tev neparādās vārds, ko lietoju – tehnoloģijas. Ja spriež tavas ‘sabrukšanas kontekstā’, tad vēl ir jāpaskaidro ‘pazūd pārmantojamība’. MAn tas asociējas ar ‘šodien nesaprotam, kā agrāk to uztaisīja, vai – nesaprotam, kāvaram to uztaisīt šodien”, bet nav skaidrs, ko tu ar to domāji.
    Zināšanas pašas neko nespēj – tās vai nu guļ bibliotēkas plauktā, vai arī guļ uz dīvāna kopā ar zinātāju, kurš skatās Rīgas Dinamo kārtējo uzvaru. Zināšanas kaut ko dod tikai tad, kad ir aktīvi lietotas izveidojot kaut ko materiālu vai nemateriālu, ko sāk lietot un turpina lietot citi. Piemērs – kāda man jēga no šī http://www.youtube.com/watch?v=dNr1oLhZ0zs&eurl=http://video.aol.com/video-detail/japanese-t-shirt-folding-in-english/3233819226 , kamēr es pats to neesmu apguvis un nelietoju ?

  6. egleskoks teica:

    Tieši tā, zināšanas ir instruments, taču kāda jēga no instrumenta, kam nav pielietojuma?

  7. 1gruesome teica:

    2reduced…

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija