Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Īsa pamācība osteoporozes ārstēšanā

Autors egleskoks @ 15 decembris, 2011

Īss stāstiņš par osteoporozi. Nu jau kādus 5 gadus, varbūt pat vairāk, gandrīz katrā žurnālā var redzēt reklāmas, kas mudina pirkt dažādus kalcija preparātus, tādējādi stiprinot kaulus. Savā ziņā, labs bizness, jo kalcija preparātiem pašizmaksa ir maza. Cik tas palīdz novērst vai vismaz apturēt osteoporozi, nav īsti zināms. Varu ieteikt lētāku risinājumu: olu čaumalas un kauli no tirgus. Ja slinkums smalcināt, paņem skrimšļus, izvāri zupā un apēd gardu muti :)

Uzskrēju virsū nelielai intervijai ar kādu 74 gadus vecu amerikāņu tanti, kura tikusi vaļā no osteoporozes, nepērkot nekādus preparātus, tikai izmainot savu ēdienkarti un dzīvesveidu. Kā uzzināja par savu diagnozi, tā atteicās no saldumiem, sāka ēst daudz svaigu un zaļu dārzeņu, sāka vingrot un vispār vairāk kustēties, uzturēties saulē un svaigā gaisā. Sāka pamazām un pēc dažiem gadiem beidza ar to, ka ārsts vairs nevarēja konstatēt nekādu osteoporozes pazīmju.

74. g. v tante, kura tika vaļā no osteoporozes pati - ēdot zaļumus, vingrojot un atsakoties no saldumiem.

74 gadīgā tante, kura tika vaļā no osteoporozes pati - ēdot zaļumus, vingrojot un atsakoties no saldumiem.

Jau sen ir zināms, ka kauli ir tādi paši orgāni kā pārējie, un pielāgojas slodzei, ko tiem jāiztur. Par to reiz pārliecinājos pats, kožot lazdu riekstus ar zobiem. Sākumā zobi, uz kuriem kodu, pēc pāris saujām riekstu kļuva tādi jūtīgi, un arī ne jau katru riekstu varēju pārkost. Taču pēc pāris mēnešiem un 10 kg riekstu, nekādu nepatīkamu sajūtu vairs nebija.

Otrs faktors ir kalcijs, kura sāļi veido kaulu masas lielāko daļu. Pārtikā kalcija ir diezgan daudz, taču tas ne vienmēr ir bioloģiski pieejams, proti, ne viss, kas norīts, tiek sagremots un uzsūcas ķermenī. Kalcija saglabāšanu kaulos veicina D vitamīns, kurš ir tikai atsevišķos produktos (zivju eļļā, piemēram). Cilvēka āda to sintezē saules ultravioletā starojuma ietekmē. D vitamīna trūkums bērniem izraisa rahītu, kauli kļūst mīksti un izliecas, bieži deformējas kājas. Starp citu, balto cilvēku gaišā āda ir pielāgojums dzīvei klimatā, kurā ret spīd saule un tāpēc vienmēr trūkst D vitamīna.

Ir vēl kāds maz novērtēts aspekts, silīcija faktors. Arī silīcijs ir nepieciešams cilvēka ķermenim kaulu masas veidošanai. Vairums ķermenim uzņemamā silīcija atrodas augu zaļajās daļās – kātos un lapās. Šķiet, ka tieši silīcija pietiekamība tantei nodrošināja panākumus, pie kuriem nevarētu nonākt, ja zaļumu un dārzeņu vietā ēstu kalcija tabletes.

Par silīciju var sīkāk palasīt rakstiņā Dietary silicon intake and bioavailability. Tas gan atrodas kādas pārtikas piedevu kompānijas lapā, taču to pašu informāciju var atrast arī citur. Alus dzērāji būs apmierināti – izrādās, alū ir daudz bioloģiski pieejama silīcija :)

Reiz kāds cilvēks izteica domu, ka silīcija mūsu uzturā ir par maz tāpēc, ka pārtikā ir par maz smilšu, praktiski nemaz. Nu nez vai – toreiz, kad ēda smilšainu pārtiku, cilvēki vairāk kustējās un uzturējās svaigā gaisā :D

Vēl šajā blogā:

Līdzīgi ieraksti

  • Nav līdzīgu ierakstu

5 komentāru ierakstam uz “Īsa pamācība osteoporozes ārstēšanā”

  1. Artūrs teica:

    Tātad, īsi formulējot – islandiešu zivju eļļa vai vietējie kūpinātie lašu vēderiņi vai trenkās zivis no zvejniekciemiem un īļģuciema rūpnīcas nedzidrinātais kvass arī ziemā?

  2. egleskoks teica:

    Ar kvasu ir viena nelaime: tajā ir daudz cukura. Cukurs izraisa kalcija zudumu no kauliem. Kāpēc, tas ir garš bioķīmisks stšsts, kuru līdz galam nezinu, taču šis pats efekts ir pamatā arī kariesam.

  3. egleskoks teica:

    Par zivju eļļu – D vitamīns ir ne visās zivīs un eļļās. Tipisko zivju eļļu ar D vitamīnu taisa no mencu aknām. Tāpēc derēs arī mencu aknas pašas – esmu redzējis tās pārdodam Centrāltirgū. Vēl D vitamīns ir reņģēs, bet mazāk; tas arī viss no populāriem produktiem, cik zinu. Var arī aizbraukt uz saulainām zemēm pasauļoties :)

  4. Maija teica:

    Paldies par labiem ierosinājumiem, bet pastāv dažādi veselības tipi. Pati domāju, ka man noteikti amerikāņu dāmas metodika der, bet manai māsai diezin vai, jo viņa visu mūžu pa āru vien dzīvojusi, tomēr pleca locītava kārtīgi patērēta. Jā, nu zivju eļļa ne velti cilvēkiem bērnībā tika dota, baidos, ka šodien mazie no tās krustās vaļā.

  5. egleskoks teica:

    Protams, cilvēki ir dažādi. Taču veselība ir kā tā muca , kurai ir daži caurumi: ūdens tajā turas tikai tik augstu, cik augstu ir zemākais caurums. Ar dzīvošanu pa āru nepietiek, vēl ir pārtikas un infekcijas slimību jautājums…
    Zivju eļļas nepatīkamā garša nāk no zivju gaļas atliekām un viegla sasmakuma. Tagad ir visādi produkti, piem. zivju eļļa ar košļeņu garšu. Bērni neatsakās, cik esmu novērojis pie savējiem.

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija