Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Eh, jādibina jaunu valsti!

Autors egleskoks @ 7 decembris, 2009

Šorīt kopā ar pēdējiem sapņiem ienāca maza, smuka idejiņa: mums, pašreizējās Latvijas Republikas iedzīvotājiem, jādibina jauna valsts. Dibināsim to pašreizējās Latvijas Republikas teritorijā, tādējādi latviešiem nekur nebūs jābrauc labākas dzīves meklējumos. Tēlaini runājot, pārcelsimies ar visu savu zemi uz citu juridisko personu, nodarbosimies paši ar savas zemes kolonizāciju. Nekādas vardarbības, mainīsim savas zemes iekārtu mierīgi un kulturāli, tā būs labāk lielākajai daļai cilvēku.

Nosauksim šo veidojumu par Latvijas Trešo Republiku. Tai būs pavisam citāda valstiskā iekārta kā Latvijas Republikai. Kāda tieši, to mēs izdomāsim pa ceļam, nemaz nešaubos. Daži pamatprincipi ir skaidri jau tagad:

1. Visi cilvēki ir vienādi savās tiesībās, neatkarīgi no ieņemamā amata un veselības stāvokļa, un viens likums ir visiem. Nekādas diplomātiskās imunitātes, deputāta imunitātes un amata piešķirtas privilēģijas. Visiem ir vienādas tiesības iegādāties un nēsāt šaujamieročus, kā arī vienāda atbildība par to nepareizu izmantošanu.

2. Nekādas kolektīvās atbildības. Viens lēmums – viens atbildīgais. Atbildība par pieņemtajiem lēmumiem vienāda gan privātajā, gan valsts sektorā. Tas ir tikai dabiski.

3. Valstij nebūs nekādu noslēpumu, principā. Totāla atklātība. Te droši vien cilvēki iebildīs, ka valstij jāglabā aizsardzības noslēpumi un tamlīdzīgi. Jāsaka, ka noslēpumainība negarantē drošību. Ja piemēram, valsts aizsardzības plāni ir zināmi visiem, tad visi arī ļoti labi var noprast, kur un kā tiek gatavotas iedzīvotājiem naidīgas darbības, un laikus iejaukties bez dažādu komandieru pavēlēm; par drošību gādā visi, nevis tikai speciālistu grupiņa.

4. Juridiskas personas nav nošķirtas no privātajām, un katrs īpašnieks personiski atbild par sava biznesa lēmumiem. Katrai juridiskajai personai ir pilnīgi atklāti zināmi īpašnieki un vadītāji. Un tas ir tikai taisnīgi, citādi sanāk, ka personu grupai, kas nodarbojas ar komercdarbību, ir mazāk atbildības nekā individuālam komersantam, kā arī to, ka fiziskas personas slēpjas aiz juridiskajām un dara visādas cūcības.

Pirmais solis ir apkopot potenciālos Latvijas Trešās Republikas pilsoņus. Te labu piemēru ir rādījuši daži Latvijas čigāni, pēc savas iniciatīvas sadrukājot čigānu pases. Domāju, ievērības cienīgs piemērs. Tālāk arī var izstrādāt pamatlikumu, ja tas tiks uzskatīts par vajadzīgu.

Ja lasītājiem ir idejas, kā šo pasākumu uzlabot, esiet droši un izpaužaties. Galu galā, tas ir tikai fantāzijas lidojums, taču viss vienmēr sākas ar ideju. Brīdinu, ka tradicionāli ķengājošie komentāri no sērijas “Stulbais ībli, Tev laikam nav ko darīt, ja visādas stulbības jāizdomā” tiks nežēlīgi dzēsti. Galu galā, šī ir mana smilšu kaste :)

Līdzīgi ieraksti

6 komentāru ierakstam uz “Eh, jādibina jaunu valsti!”

  1. ramm2 teica:

    …nu kai neteiktu, ka tas ir pilnīgi neiespējami, īpasi jau kā tu raksti – miermīlīgi un bez vardarbības.

    par šajaumieročiem totāli nepiekrītu. Šajamierošu lietošanas/nēsāšanas aizliegums, manuprāt ir labākā lieta, kas mums ir mantota no PSRS. Ļoti, ļoti daudz dzīvības ir glābtas dēļ tā ka ieroči mums normāli nav pieejami.

  2. egleskoks teica:

    Redzi, te ir viena būtiska nianse. Ja katrai tantiņai ir stroķis, tad viņa ir puslīdz vienlīdzīga savās iespējās ar katru, kas viņai vēlas izraut somiņu. Ja stroķi nav oficiāli pieejami, tad tādi būs tikai noziedzniekiem – tāpēc jau viņi ir noziedznieki, ka neievēro likumus, tajā skaitā ieroču nēsāšanas aizlieguma.
    Otrkārt, prasme apieties ar ieročiem ir būtiska nācijas spējai pašai sevi aizstāvēt.

  3. Varjags teica:

    Sveiki!
    Diez vai miermīlīg atļaus ,ne rietum,ne austrum,ne dienvid,jā arī dienvid,kas būtībā stāv aiz abiem pirmajiem;)
    Par šaujam ieročiem atbalstāms.
    Grūtāk būt sev nodrošinat ar pamat resursiem,ANO un cit “murgi” neatzīs,tātad izolēs,tad vaidzēs atrast “sabiedroto(s)”.
    Un protams iekšējie ,spēk kas meiģinās graut….. bet sapns labs ja vien būt dažas tehnoloģijas- enerģētika,bioloģija un artificial womb!

  4. egleskoks teica:

    Nu, tehnoloģiju jautājums nav galvenais. Galvenais ir līdzsvarota sociālā organizācija, tad nāks arī viss pārējais.
    Kas attiecas uz ANO un tamlīdzīgi – kā izskatās, arī starptautiski notiek tas pats kas pie mums, kad visi, kam nav slinkums, cenšas nogrābt pēc iespējas lielāku kopējā pīrāga gabalu, jo starptautiskā kārtība brūk. Līdzīgi kā bija ar to torti Doma laukumā ap 2000. gadu :D
    Tāpēc saprātīgākais ir nesatraukties par kopīpašuma zagļiem, viņi tāpat bez zagšanas neko daudz neprot. Labāk tā vietā izdomāt kaut ko idejiski jaunu un pievilcīgu :)

  5. Māris teica:

    Nē nu zagļus vajag sist. Publiski. Īstenībā tas varētu būt ieteikums Trešajai Republikai – atjaunot miesassodus. Nu un vēl tomēr ieteiktu apsvērt iespēju ķerties pie lietas pa īstam un dibināt nevis kārtējo republiku, bet gan Latvijas Karalisti.

  6. egleskoks teica:

    Man ir principiāli iebildumi pret karalisti: karalis ir vājais posms pasākumā, no vienas personības lieluma vai maziskuma pārāk daudz atkarīgs, pārāk daudz risku taisnīgumam. Republika ir viens likums visiem, karaļiem un ubagiem.
    Miesassodi gan nav tas labākais variants, jo arī tiesas mēdz kļūdīties. Drīzāk varētu noteikt, ka cietumsoda vietā cietušie var izvēlēties citu soda veidu pēc vienošanās ar apsūdzētu, kas tomēr nepārsniegtu zināmas robežas.
    Toties tiesneši gan būtu tautas vēlēti, un tautas arī atceļami, ja viss ir atklāts, tā nav problēma.

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija