Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Tiem, kas tic "farmācijas spēkam"

Autors egleskoks @ 10 maijs, 2009

Interesants rakstiņš priekš tiem, kas tic farmācijai: stāsts par kārtējo skandālu, saistītu ar Merck, vienu no farmācijas biznesa “lielajām zivīm”. Merck esot savām mārketinga vajadzībām  izveidojis zinātnisku žurnālu Australasian Journal of Bone and Joint Medicine, kurā publicēt saviem produktiem labvēlīgus pētījumus. Žurnālu no 2002. līdz 2005. gadam pēc Merck apmaksāta pasūtījuma publicēja Elsevier, viens no lielākajiem un prestižākajiem medicīniskās un zinātniskās literatūras izdevējiem. Tiesa, Elsevier oficiāli atzinās tikai šī gada maijā .

Sevišķi interesanti ir komentāri šim rakstam angļu valodā. Visiem riebjas šāda prakse, kad visu nosaka nauda.

Ko varam no šī mācīties? Kārtējo reizi – skaties, no kurienes nāk nauda, “follow the money”. Uzņēmuma mērķis ir gūt peļņu. Un neticiet reklāmām, protams.

Līdzīgi ieraksti

  • Nav līdzīgu ierakstu

7 komentāru ierakstam uz “Tiem, kas tic "farmācijas spēkam"”

  1. Sandra teica:

    līdzīgi ir ar ASV auto industriju, kas šādi pat uztur dažādus ‘neatkarīgos’ pētnieciskus institūtus un akadēmiskos žurnālus, lai pierādītu, ka auto industrija neietekmē klimata pārmaiņas. Tieši otrādi, tiek radītas jaunas teorijas un interpretācijas, ka īstenībā klimats nevis sakarst, bet atdziest, un ka auto industrija draudzejas ar dabu, nevis vershas pret to.

  2. egleskoks teica:

    Domāju, ka auto industrija tiešām neietekmē klimatu. Šī ir viena no jomām, kurā cilvēces lieluma mānija izpaužas visai uzskatāmi. Klimats pamazām mainās visu laiku, ir daudzi dabas cikli, kuri savstarpēji pārklājas, izraisot šķietami haotiskas un neparedzamas izmaiņas.
    CO2 kvotu tirgošana perspektīvā izskatās pēc kārtējā izdevīgā spekulatīvā biznesa, tāpēc arī tā cilvēka izraisītās sasilšanas ideja tiek bīdīta. Patiesībā pie vainas būs Saule, salīdzinājumā ar kuras ietekmi visi cilvēces pūliņi ir kluss pirdiens.

  3. Artūrs teica:

    Raksts iederas arī kategorijā Veselība :)
    Ar to ticību farmācijai ir tā:
    No vienas puses visa rietumu civilizācija tic (jo gadu gaitā ir ir pārliecinājusies),
    ka paša mīļā miesa ir spējīga dabiski paveikt brīnumu lietas – izstrādāt imunitāti, un nesaslimt, Arī tam ticam, ka ja mācīsimies – kļūsim gudrāki, vai vismaz zinošāki un gudrākas domas paši domāsim un spēsim saprasts vairāk.
    No otras puses ticam, ka tikai “tabletē vien ir spēks”, neticam, ka no liekā svara (pārmērīgi sāļa ēdiena piesaistīts ūdens organismā un tauki no pārēšanās) mūs var glābt vienkārši pārēšanās atmešana un regulāra dabiska kustīga dzīve, ka svaigais gaiss un elpošana vispār – mūs bagātina ar skābekli, bez kura sešas minūtes mūs šķir no mūžības, kā arī pērkam dabīgajiem analogus acs mitrināšanas līdzekļus, tai vietā lai turētu sev priekšā pie datora tukšu pudelīti ar uzrakstu – mirkšķini biežāk ;)
    To, kurš pats nedomās, noteikti piemuļķos, turklāt darīs to visu mūžu.

  4. Artūrs teica:

    “paša mīļā miesa ir spējīga dabiski paveikt brīnumu lietas – izstrādāt imunitāti” – vakcinācija – tik pierasts vārds, aiz kura slēpjas paša organisma darbs. Uzskatīsim katru, kurš vakcinējoties ir sevi pasargājis no slimībām (arī atsevišķa tēma) par cilvēku, kurš TIC savam spēkam uzvarēt slimību un ir PĀRLIECINĀTS, ka viņš ir tik stiprs, ka vakcīna iedarbinās PAŠĀ sava organisma spējas izveidot imunitāti.

  5. Artūrs teica:

    ” Arī tam ticam, ka ja mācīsimies – kļūsim gudrāki” – un mūs nebaida “statistika” un neveselīgā domāšana: “jā, b e t tik daudzi ir izkrituši, nav apguvuši, tik liels atbirums, studenti kopē darbus no interneta, tik un tā paliek bez darba ar visu diplomu, …” – cilvēks, kurš zina ko grib, to arī sasniegs. Šī negatīvā statistika, un “unsuccess stories” ir realitāte tiem, kas tā dzīvo. Tie, kas studē ar mērķi, mērķi arī sasniedz, un viņu šajā negāciju statistikā vienkārši nav, jo tā nav viņu pasaule.
    Vēl izteiksmīgāks ir šāds piemērs: vai tad par ķermeņa muskuļu attīstīšanas sekmēm vācot statistiku ir jāpēta to cilvēku fiziskā forma, kuri stāv grāmatnīcā pie atbilstoša plaukta un domā – pirkt vai nepirkt, noderēs man vai nē, varēšu vai nē”? :)
    Visus “tas nav iespējams, blēņas, neticu” apgāzīs viena vizīte uz Vingruma (man patīk šis vārds fitness vietā) klubu un pat pavišs skats uz j e b k u r u no treneriem :)

  6. iglali teica:

    Jā, – neapšaubāmi to zinu un esmu atradis ar personisku pieredzi, ka farmācija ir teicams ZINĀTNISKĀS FANTASTIKAS žanrs.

    P.s.

    Vēl pavisam nesen aptiekās redzēju vitamīnu dražejas, uz kuru iepakojuma bija rakstīts kaut kas par marsiešiem.

  7. 1celebrate teica:

    1validity…

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija