Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Dod man visu pasauli plus 5%

Autors egleskoks @ 7 februāris, 2009

Dod man visu pasauli plus 5%” ir uzskatāms pastāsts par to, kā darbojas augļošana un mūsdienu naudas sistēma. Slavējami, ka cilvēki (konkrēti, Jūlija Dobrovoļska) ir pārtulkojuši šo rakstiņu, kas būtu iekļaujams katras pamatskolas kursā.

Tiem, kas grib iet dziļāk, un mēģina saprast, ko darīt, varu ieteikt ielūkoties Margrit Kennedy websaitā.

Līdzīgi ieraksti

4 komentāru ierakstam uz “Dod man visu pasauli plus 5%”

  1. Artūrs teica:

    Izlasīju tulkojumu. Labs teksts. Jāveido tipa pašpietiekamas komūnas, kas izplatās kā sērga, neviens vairs naudu nelieto un bankas nobeidzas ? Tad vajag sākumā sapirkt mežu un laukus uz parāda. Mežā varēs dzīvot, ēst sēnes, pļavās diet ;)

  2. egleskoks teica:

    Viss ir iespējams :)

  3. Artūrs teica:

    TVNET-ā rakstā (“Kalvīša ģēnijs atklājas vienā rindkopā NRA” http://www.tvnet.lv/zinas/tvnetviedoklis/article.php?id=583337), kurā apcer Kalvīša viedokli un izteikumus ir arī šāds, idejiski tuvs komentārs, citeju:
    “JanisTPirms
    Kā atrisināt finanšu krīzi pasaulē?
    Tas ir elementāri, tikai neviena valdība tam nepiekritīs, jo negrib zaudēt varu un bagātības.
    1 – nekādu naudas aizdevumu uz %, vai arī visi % iet valsts budžetā.
    2 – aizdot tikai dabā pastāvošu naudu, nevis plānotos ieņēmumus, kā to dara bankas.
    3 – nauda ir valsts monopols, tas nozīmē valsts un nevis privātbankas kontrolē tās plūsmu, investīcijas u.c.”
    Manuprāt skaidri un vienkārši izteiktas domas. Tam pretī stāv ne jau valdības, bet cilvēka mantkārība un negausība, pēc formulas: “gribu, uzreiz, visu”. Pieticība, taupība, godīgums, tikumība, nesavtīgums ir lamuvārdi patērētāju sabiedrībā, bet bez tiem veselīga sabiedrība nav iespējama. Arī ekonomiski veselīga. Tātad veselīga sabiedrība NAV patērētāju sabiedrība. Patērēšanas un lietu kults, kurš šodien valda, ir sabiedrības slimība.
    Citātā ir divi absolūti: valdība un valsts. Tautvaldība ir sasniedzama tikai tā, ka mēs katrs sevī izravējam ar saknēm to, ka valsts un es tās ir atšķirīgas lietas. Tālāk ir jāapvienojas. Te būtu positīvi tas, ka katrs latvietis būtu partijā – vienalga kādā – galvenais, ka aktīvs – gatavs, vismaz izteikt publiski savu argumentēto viedokli. Interešu grupas, partijas, “nevalstiskās organizācijas”, kuras pārstāv biedru, nevis naudas devēju intereses – tas ir likumīgs ceļš uz savas sabiedrības pārvaldīšanu. Sākumā sekojam katram pārvaldes (pašvaldības, valsts) solim un vērtējam publiskajā telpā, pētām un sekojam līdzi uzņēmēju un valsts amatpersonu saistības. Tas prasa laiku domai galvā, izglītību, tehniskas iemaņas un nedaudz līdzekļu, arī ģimenei, uzņemējdarbībai izglītībai, karjerai atrautu laiku. Tomēr visa pamats ir ilgstoši eksistējošas un uz aktīvu rīcību spējīgas domubiedru grupas, kuras nav atkarīgas no citu ideju un uzskatu paudēju materiālajiem līdzekļiem. Sākotnēji grupai tās saliedētības labā ir jābūt nelielai, lai tajā “neiefiltrētos provokatori=patērētāji, lautai un gaišajai idejai naidīgi elementi”. Pētīsim mūsdienās ilstoši eksistējošas veselīgas sabiedrības, to tapšanas vēsturi un metodes!

  4. 3oxfordshire teica:

    2umbrellas…

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija