Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Krīze rada kompostu

Autors egleskoks @ 12 decembris, 2008

Nu varbūt ne gluži krīze, tomēr pie saprātīgas taupības tas pieder. “Diena” ziņo, ka katrā Rīgas mikrorajonā tiek plānots viens kompostēšanas laukums (stacija? iestāde? uzņēmums? :) ), kurā nonāks sapļautā zāle, vecās lapas un cita organika no Rīgas parkiem un zālājiem.

Ļoti skarīga doma, tikai žēl, ka nav radusies mūsu pašu galvās, bet ES uzspiesta. Katru gadu rodoties 150 tūkstošu tonnu šādu atkritumu, kas nonāk Getliņu izgāztuvē.

Bija man kādreiz doma sniegt iedzīvotājiem pakalpojumu – par velti savākt šitādus organiskos atkritumus, kompostēt un pārdot atpakaļ kā mēslojumu. Nerealizējās, taču tas nekas, galvenais, ka ideja dzīvo :)

Iedzīvotāji protestē pret iespējamām smakām un trokšņiem. Smakas nebūs, ja laicīgi to kaudzi rušinās, to pēc savas pieredzes varu teikt. Ja tur nekrājas mitrums, dzīvo pietiekoši daudz mušu kāpuru un slieku, tad nekas nesmird un organika pārstrādājas ļoti ātri, to varu teikt pēc savas pieredzes, un pilnīgi piekrītu raksta autoram.

Dzīvo organismu izmantošana kompostēšanā ir interesanta tēma. Sevišķi daudzsološas ir dažādas mušas, jo vairojas ātrāk par sliekām, konkrēti Hermetia illucens, kas angliski saucas Black soldier fly. Sīkāk var palasīt šeit: Black Soldier Fly Blog, Bio Systems Design, Black soldier fly compiled research on best cultivation practices.

Kukaiņi ļoti labi pārvērš dažādu cilvēkam neizmantojamu organiku olbaltumos. Nesaku jau, ka uzreiz jāēd tie kāpuri (kaut arī 70% pasaules iedzīvotāju uzturā lieto kukaiņus), tos var izbarot savām vistām.

Šoruden bija neliels eksperiments: paņēmu dažas lāpstas komposta kaudzes satura un iekrāvu plastmasas mucā ar vāku. Komposts bija neapgrozīts, rupji runājot, vienkārši sūdu čupa no augu atliekām, bez ekskrementiem. Vāks neļāva aizlidot kukaņiem, kas tur vairojās, un neļāva piekļūt pelēm, kas mēdz izēst kūniņas un kāpurus. Tiešām, tur riktīgi savairojās lielas, treknas, brūni pelēkas mušas, apmēram pusotru centimetru garas, samērā slinkas lidotājas. Vēlāk gan kolonija izslīka, jo laikus nenolēju sakrājušos šķidrumu.

Mušas varētu izmantot arī izkārnījumu likvidācijā. Kaut kur internetā atradu (diemžēl to saiti vairs nevaru atrast), kur viens aprakstīja savu piedzīvojumu ar mušām komposta mucā. Apgalvoja, ka viņa paša izkārnījums esot pazudis (kāpuru apēsts) stundas laikā, pie kam pilnīgi bez smakas. Man patīk ideja :D

Video redzams, kā Hermetia illucens kāpuri diennakts laikā notiesā divas zivis.

Līdzīgi ieraksti

  • Nav līdzīgu ierakstu

3 komentāru ierakstam uz “Krīze rada kompostu”

  1. Jazeps teica:

    nu super:)
    baigi feinās lietas var salasīties.
    varbūt jāizdīc iespēja aizbraukt pie tevis apskatīt saimniecību, aizgūt kādas labas idejas? esmu nolēmis arī savus pāris hektārus atdzīvināt, apstādīt ar ēdamlietām utml.

  2. egleskoks teica:

    Es Tev aizsitu vēstuli.

  3. 2voicing teica:

    3ignition…

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija