Egleskoka emuārs

Aiz mākoņiem spīd Saule. Vienmēr.

Pūļa kontrole

Autors egleskoks @ 21 septembris, 2009

Pūlis ir neorganizēta īpatņu kopa, kas par spīti savai neorganizētībai, tomēr spēj rīkoties (tas ir, vismaz kustēties) saskaņoti. Tādi pūļi ir gan savvaļas dzīvnieku bari, gan lielas cilvēku grupas dažādos masu pasākumos.

Gan cilvēku, gan dzīvnieku grupas rīkojas tā, kā rīkojas vismaz 5% dalībnieku. Nesenā pētījumā ar zivju bariem tas ir pierādīts eksperimentāli, taču cilvēku pūļu vadīšanā praksē pielietots jau sen, pirms otrā pasaules kara, ja var ticēt Viktora Suvorova grāmatām (šķiet, tā bija “Kontrole”, kur aprakstīta pūļa vadīšana dažādu amatpersonu uzstāšanās laikā pēc līdzīgiem principiem).

Pamatprincipi ir šādi:

1. Pietiek ar 1 būtni no divdesmit (5% no pūļa).

2. Šai būtnei jāizrāda nešaubīga un izlēmīga virzība sev nepieciešamajā virzienā, radot piemēru atdarināšanai.

3. Verbāla komunikācija un atšķirības zīmes nav nepieciešamas, pati izšķirīgā rīcība vien jau aicina sekot.

4. Šiem 5% jābūt izkliedētiem pūlī, un jāatrodas svarīgākajās tā vietās.

Ņemot vērā augstākminēto, ir viegli saprotams, kā salīdzinoši neliels ekstrēmistu vai specdienestu darbinieku skaits var izaicināt pūli uz dažādām masu nekārtībām, kā to pieredzējām 13. janvārī. Vienkārši pietiek izrādīt piemēru ar savu rīcību, darot to nekaunīgi un pašpārliecināti, neaizmirstot laicīgi pazust, lai izvairītos no represijām.

Līdzīgi ieraksti

  • Nav līdzīgu ierakstu

3 komentāru ierakstam uz “Pūļa kontrole”

  1. k99 teica:

    Kādus gadus atpakaļ sanāca runa ar vienu militāristu – viņš laikam kaut kādā specdienestā bija vai kas tāds. Viņš stāstīja, ka modernā metode, kā var apturēt cilvēku pūli – tajā identificē nemiera cēlājus (tos 5%, par ko tu runā), un pa cilvēku galvām / pleciem līdz viņiem aiziet, izrauj un aizstiepj malā. Cilvēki nepagūst attapties, kad viss jau ir noticis.

  2. egleskoks teica:

    KAut ko tamlīdzīgu dzirdēju arī par 13. janvāra notikumiem – šito pasākumu laicīgi nepaveica, tāpēc arī dabūja akmeņus logos. Nācās cīnīties ar sekām.

  3. Artūrs teica:

    Par tiem procentiem, kuri nekārtību sākuma atdalījās no masas un pūlī neiesaistījās, pēc definīcijas nav info. :)
    Šajā sakarā atceros padomju stāstu par ļuberiem (te gan tas ir plasāk un ne tieši par nekārtību tēmu: http://ru.wikipedia.org/wiki/Люберы ), ka ja kāds protestē pret padomju iekārtu, tie iesaistījās pūlī, radīja nekārtības, milicija savāca visus, tikai ļuberus pa otru galu ārā palaida, bet pārējos – protestētājus savāca uz iecirkni.

Atstāt atbildi

* Nokopējiet paroli:

* Un ierakstiet to šajā laukā:

XHTML: Drīkst izmantot šādus tagus: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 
 
GoStats.com — Free hit counters
 
Hostings, virtuālo serveru noma, domēnu reģistrācija